Hamam Oriental i Stockholm

För de som söker ett genuint äkta turkiskt bad i Stockholm finns inte speciellt stort utbud att välja mellan. Men det behöver inte finnas många bad att välja på när de som finns har hög kvalité. Det gäller definitivt för Hamam Oriental. Hamam Oriental lyfter upp den mycket gamla traditionen från Osamanska riket med det turkiska badet Hamam. Det är ett

bad som verkligen skiljer sig mot svenska badhus på flera punkter. Den som kliver in på Hamam Oriental kommer mötas av en varm vattenånga direkt innanför entrén till badet. För det är en av de saker som karaktäriserar Hamam. Luften är mycket fuktig och betydligt varmare än på ett klassiskt svenskt badhus. I mitten av hammamet finns dess ”hjärta”. Med andra ord den stora runda navelstenen som man lägger sig nära för att uppleva dess värme. Svalka sig gör man in marmorhoar som fylls på med rinnande vatten. Här finns aldrig något stillastående vatten eftersom man förr i tiden ansåg att stillastående vatten var orent (med all rätt). Idag finns vägar att gå att hålla stillastående vatten rent men den porlande vattenkulturen lever kvar i Hamambadhusen. Utöver att njuta av värmen och vattnet finns det även här hamamterapeuter som skrubbar och masserar in tvålskum som gör att man riktigt ren. Det är alltså inte mycket som liknar ett klassiskt badhus. Det kan även mer liknas en ångbastu än ett badhus då innertempertaruen hela tiden ligger på 40-50 grader. För den som vill njuta av tillvaron är tips vanligt via denna hälsofokuserade webbsida.

Priser?

Likt ett spa går det att välja mellan att enbart betala inträdesbiljetten eller även boka speciella behandlingsprogram. Entré kostar 250kr och kallas då för ”Självbetjäning”. Detta är öppet måndagar till torsdagar 12-16. Behandlingar som kan bokas är allt från enklare tvagning till kroppsskrubbning, massage, fotfilning, hårbottenmassage m.m. De som vet med sig att de kommer att återkomma kan med fördel gå med i företagets kundklubb vilket kan ske via hemsida. Då skickas specialerbjudanden och nyheter ut via mail regelbundet. Att vara medlem kostar inget extra.

Var?

Hamam Oriental ligger på Kanalvägen 5 i Upplands Väsby/Stockholm. Precis bredvid anläggning finns parkering med en gratis timme. Enklast att ta sig hit från centrala Stockholm är med pendeltåg till Rotebro station varifrån det sedan är 2km till badhuset. Vill du uppleva ett riktigt Hamam i Stockholm kan Hamam Oriental verkligen rekommenderas.

16 jun 2017