Blogg

Hamam Oriental i Stockholm

16 jun 2017

För de som söker ett genuint äkta turkiskt bad i Stockholm finns inte speciellt stort utbud att välja mellan. Men det behöver inte finnas många bad att välja på när de som finns har hög kvalité. Det gäller definitivt för Hamam Oriental. Hamam Oriental lyfter upp den mycket gamla traditionen från Osamanska riket med det turkiska badet Hamam. Det är ett

bad som verkligen skiljer sig mot svenska badhus på flera punkter. Den som kliver in på Hamam Oriental kommer mötas av en varm vattenånga direkt innanför entrén till badet. För det är en av de saker som karaktäriserar Hamam. Luften är mycket fuktig och betydligt varmare än på ett klassiskt svenskt badhus. I mitten av hammamet finns dess ”hjärta”. Med andra ord den stora runda navelstenen som man lägger sig nära för att uppleva dess värme. Svalka sig gör man in marmorhoar som fylls på med rinnande vatten. Här finns aldrig något stillastående vatten eftersom man förr i tiden ansåg att stillastående vatten var orent (med all rätt). Idag finns vägar att gå att hålla stillastående vatten rent men den porlande vattenkulturen lever kvar i Hamambadhusen. Utöver att njuta av värmen och vattnet finns det även här hamamterapeuter som skrubbar och masserar in tvålskum som gör att man riktigt ren. Det är alltså inte mycket som liknar ett klassiskt badhus. Det kan även mer liknas en ångbastu än ett badhus då innertempertaruen hela tiden ligger på 40-50 grader. För den som vill njuta av tillvaron är tips vanligt via denna hälsofokuserade webbsida.

Priser?

Likt ett spa går det att välja mellan att enbart betala inträdesbiljetten eller även boka speciella behandlingsprogram. Entré kostar 250kr och kallas då för ”Självbetjäning”. Detta är öppet måndagar till torsdagar 12-16. Behandlingar som kan bokas är allt från enklare tvagning till kroppsskrubbning, massage, fotfilning, hårbottenmassage m.m. De som vet med sig att de kommer att återkomma kan med fördel gå med i företagets kundklubb vilket kan ske via hemsida. Då skickas specialerbjudanden och nyheter ut via mail regelbundet. Att vara medlem kostar inget extra.

Var?

Hamam Oriental ligger på Kanalvägen 5 i Upplands Väsby/Stockholm. Precis bredvid anläggning finns parkering med en gratis timme. Enklast att ta sig hit från centrala Stockholm är med pendeltåg till Rotebro station varifrån det sedan är 2km till badhuset. Vill du uppleva ett riktigt Hamam i Stockholm kan Hamam Oriental verkligen rekommenderas.

Slott eller herrgård

28 dec 2015

Det är få som inte uppskattar känslan som infinner sig när man befinner sig i klassiks herrgårdsmiljö eller på ett slott som är vackert beläget. Man kan utan tvekan känna sig väl till mods i dessa vackra miljöer och det är även en bra plats för att slappna av och ta det lugnt tillsammans. Att komma bort från vardagen och stadens stress och hets för att istället höra fåglarnas vackra sång när man vaknar på morgonen gör varje besökare glad och lugn och skönt avslappnad.

Man kan promenera i vackra miljöer likt de promenader man läst om i Jane Austens böcker och få chansen att känna sig precis lika härligt romantisk som stämningen är i denna slags böcker. En herrgårdsmiljö eller slottsmiljö lockar fram vårt inre romantiska jag och det är svårt att en weekend av detta slag skulle bli misslyckad då den har alla de beståndsdelar som krävs för den ultimata romantiska upplevelsen.

Det finns mängder av olika platser som erbjuder just detta här i vårt avlånga land, vilket innebär att ni kan spara in restid som ni istället kan använda till annat. Kanske blir det te i bersån? Bubbelbad och champagne? Kanske blir det trolska och sagolika promenader i skogarna runt slottet eller herrgården? Kanske blir det någonting helt annat? Vad ni än väljer att sysselsätta er med sp kan ni garanteras en romantisk weekend med stort R om ni styr kosan till denna slags miljöer då de är som gjorda för just det!

Man kan lätt söka efter just den plats som passar ens egna önskningar och få det precis som man vill ha det. För vissa är maten eller rummet det viktigaste medan andra ser till omgivningarna eller möjlighet till exempelvis spabehandlingar. Spa är någonting som aldrig riktigt går ur tiden då det är så bra för oss plus att det ger oss den där extra skjutsen av extra energi och lite uppfräschning som vi så väl behöver emellanåt.